Rilevimi me Dron


Ne mbledhim të dhëna duke përdorur dron, i përpunojmë dhe ua dorëzojmë juve.

Surveying & GIS

Në Shqipëri, dronët mund të jenë një mjet i dobishëm pasi mund të mbledhin shpejt dhe saktë të dhëna me rezolucion të lartë nga një sërë këndesh dhe lartësish. Këto të dhëna mund të përdoren për të krijuar harta të detajuara dhe modele 3D të zonës së vrojtimit në Shqipëri, të cilat mund të jenë të dobishme për një gamë të gjerë aplikimesh si menaxhimi i tokës, planifikimi i infrastrukturës dhe analiza mjedisore.

https://skaitech.al/wp-content/uploads/2022/10/analyse-e1671122988861.png

Matje preçize

Survejimi me dron mund të përdoret për matje të sakta dhe vëllimesh në një sërë industrish dhe aplikimesh. Për shembull, dronët mund të përdoren për të matur me saktësi vëllimin e rezervave, për të llogaritur vëllimin e gërmimeve apo prerjeve dhe për të kryer matje të sakta të strukturave të ndryshme në tokë ose në ujë.

Modele 3D

Dronët e pajisur me kamera dhe software të specializuar mund të përdoren për të krijuar modele 3D me rezolucion të lartë të një sërë objektesh dhe mjedisesh. Këto modele 3D mund të jenë të dobishme për një gamë të gjerë aplikimesh si arkitekturë, inxhinieri, ndërtim dhe efektet vizuale në filma dhe televizione.

https://skaitech.al/wp-content/uploads/2022/10/mining_survey-1024x682-1024x682-1.webp

Planifikim dhe rilevim minerash

Dronët mund të jenë një mjet i dobishëm për industrinë e minierave pasi ato mund të mbledhin shpejt dhe në mënyrë të sigurtë të dhëna si dhe të kryejnë inspektime të minerave dhe vendeve të tjera industriale. Kjo mund të ndihmojë në përmirësimin e sigurisë, uljen e kostove dhe rritjen e efikasitetit në proçesin e nxjerrjes së minerave, nëpërmjet planifikimit dhe rilevimit.


Përfitimet


Shpejtësia

10X më e shpejtë dhe 1000+ më pak orë pune.

Saktësia

Në rangun e milimetrave.

Kostot

Deri në 85% më pak kosto.

Fleksibiliteti

Vendosen lehtë në terren.

Siguria

Pilotim nga distanca.


Rast Përdorimi

Vendodhja Jewish Museum in Vlora
Software Skaitech Cloud
Pajisja DJI Phantom 4 RTK
Koha 3 Days
Sipërfaqja e rilevuar 2.3 hectares


Si funksionon

Zgjidh një Dron

Në ditët e sotme ekziston një dron për çdo qëllim. Këtu është një listë e disa prej dronëve tanë dhe qëllimi i tyre:

 • DJI Phantom 4 RTK. Është renditur droni më i mirë për rilevimin e zonës së interesit.
 • DJI Mavic 2 Enterprise Dual. Ky dron është më i miri për rilevimin e shpejtë.
 • DJI Mavic Air 2. Sugjerohet për fillestarët dhe zona të vogla.
 • DJI Matrice 30T. Droni më i besueshëm.
 • Fixar 007. VTOL më i mirë me krahë fiks për inspektim të zonave me sipërfaqe të mëdha.
 • DJI Mavic 3 Enterprise. Droni i ri më i mië për fotogrametri.

Planifikim misioni

Pasi të jetë zgjedhur droni dhe vendi, hapi tjetër është planifikimi i fluturimit. Zgjidhni zonën ku dëshironi të bëni inspektimin me dron, së bashku me të merrni dhe masat e sigurisë për fluturim. Pas përfundimit të zgjedhjes së zonës, zgjidhni lartësinë në të cilën dëshironi të fluturoni dronin. Pasi të keni zgjedhur zonën, planifikoni fluturimin duke përdorur software e kontrollit nëpërmjet hartës. Për këtë qëllim, hyni në software ku do ju kërkohet automatikisht të planifikoni një fluturim. Aty jepet imazhi satelitor i zonës ku thjesht duhet të klikoni dhe ta zgjidhni atë për rilevimin me dron.

Mbledhja e të dhënave

Tani puna është në terren. Pas të gjitha proçeseve të përzgjedhjes, merrni dronin në zonën ku keni planifikuar fluturimin tuaj dhe fluturojeni atë. Për të lidhur dronin me smartphone tuaj, shkoni te aplikacioni i hartës së dronit dhe filloni menjëherë. Rishikoni imazhet e kapura nga droni atje këtu për t'u siguruar që vetëm imazhet që ja vlejnë të shkojnë për proçesimin përfundimtar.

Proçesimi i të dhënave

Pasi të jenë kapur imazhet, ngarkoni imazhet në software. Më pas zgjidhni vendin ku imazhet do të përpunohet në formën e një ortomozaiku 2D ose point cloud 3D, gati për t'u përdorur për qëllimin tuaj. Është e rëndësishme të theksohet këtu se shkenca e fotogrametrisë aplikohet në rilevimin me dron, ku matjet bëhen nga fotografitë të cilat rezultojnë në një hartë, matje ose model 3D të një objekti ose skene të botës reale.

Rezultati

Një software hartografik ose rilevimi na lejon të gjenerojmë asete të sakta me të dhënat e marra me dron pas proçesimit. Disa prej tyre janë:

 • Harta 2D Ortomozaike
 • Modelet dixhitale të lartësisë (DEM, DSM, DTM)
 • 3D point cloud
 • Model 3D
 • Linjat e konturit
 • Hartat e indeksit/reflektimit
 • Hartat termike
 • Raportet
 • Industritë që mbështeten te rilevimi me dron

  Shumë industri mund të përfitojnë nga rilevimi me dron, disa prej tyre mbështeten aty për të kursyer kohë dhe për të ulur kostot.

  Skaitech
  https://skaitech.al/wp-content/uploads/2020/10/logo-black-copy.png

  ABONOHU TANI

   info@skaitech.al
   https://skaitech.al/wp-content/uploads/2020/10/logo-black-copy.png

   ABONOHU TANI

    info@skaitech.al