Imazheri multispektraleNe mbledhim të dhëna me dron duke përdorur sensorë multispektralë për aplikime në bujqësi.

https://skaitech.al/wp-content/uploads/2022/09/ezgif.com-gif-maker-2.gif

Monitorim i shëndetit të kulturave

Ndryshimet e vogla në shëndetin e të mbjellave mund të vihen në pah nga sensorë dhe analiza multispektrale. Kultivuesit mund të identifikojnë, monitorojnë dhe gjurmojnë sëmundjet e tyre duke përdorur analitikë të prodhuar nga brezi i kuq. Shpesh, përpara se një sëmundje të bëhet e dukshme në NDVI, ajo mund të shihet në indekset e bazuara në brezin e kuq nëse është e përhapur në një kulturë. Nëpërmjet zbulimit të hershëm, përdoruesit mund ta identifikojnë sëmundjen më herët dhe të ndërmarrin veprime më të shpejta për të ndaluar përhapjen e saj. Kjo është e rëndësishme veçanërisht në Shqipëri, ku bujqësia është një nga industritë kryesore.

https://skaitech.al/wp-content/uploads/2021/09/tgi.png

Menaxhim i ujitjes dhe vaditjes

Përdorimi i imazheve multispektrale, RGB me rezolucion të lartë dhe termik së bashku mund të zbulojnë informacione të rëndësishme rreth menaxhimit të ujit. Për shembull, përbërjet me ngjyra duke përdorur brezin NIR (si CIR) mund t'i udhëzojnë përdoruesit në mënyrë intuitive në identifikimin e zonave tepër të lagështa. Përveç kësaj, zonat që marrin ujitje shtesë (si rezultat i rrjedhjeve, grumbullimit të ujit) do të vihen në pah.

https://skaitech.al/wp-content/uploads/2022/10/variety-of-crops-7c243349e40c4178eb079cade64b091c8153ef653932ce723dfd44e9408c86e7.jpg

Numërim i të korrave

Problemi më i madh kur vendosni nëse do të rimbillni është koha. Edhe disa fara për rresht që nuk mbijnë mund të çojnë në mijëra bimë për hektar që nuk do të zhvillohen për të dhënë një kulture të shëndetshme. Përveç klasifikimit të bimëve të kapur nga sensorë multispektralë, këto imazhe mund të sigurojnë të dhëna për algoritmet për zbulimin dhe numërimin e bimëve, nëpërmjet AI, duke u kursyer kohë fermerëve dhe duke përmirësuar parashikimet e rendimentit.


Përfitimet


Shpejtësia

10X më e shpejtë dhe 1000+ më pak orë pune.

Saktësia

Në rangun e milimetrave.

Kostot

Deri në 85% më pak kosto.

Fleksibiliteti

Vendosen lehtë në terren.

Siguria

Mbikqyr nga distanca.


Si funksionon

Zgjidh një Dron

Në ditët e sotme ekziston një dron për çdo qëllim. Këtu është një listë e disa prej dronëve tanë dhe qëllimi i tyre:

 • DJI Phantom 4 RTK. Droni më i mirë për rilevimin e terrenit.
 • DJI Mavic 3 Multispectral. Droni më i ri për bujqësinë.
 • DJI Phantom 4 Multispectral. Zgjidhja klasike multispektrale.
 • Fixar 007. VTOL më i mirë me krahë fiks për rilevimine zonave të mëdha. Mund të pajiset me ngarkesa të këmbyeshme si kamera multispektrale.

Planifikim misioni

Pasi të jetë zgjedhur droni dhe vendi, hapi tjetër është planifikimi i fluturimit. Zgjidhni zonën ku dëshironi të bëni inspektimin me dron, së bashku me të merrni dhe masat e sigurisë për fluturim. Pas përfundimit të zgjedhjes së zonës, zgjidhni lartësinë në të cilën dëshironi të fluturoni dronin. Pasi të keni zgjedhur zonën, planifikoni fluturimin duke përdorur software e kontrollit nëpërmjet hartës. Për këtë qëllim, hyni në software ku do ju kërkohet automatikisht të planifikoni një fluturim. Aty jepet imazhi satelitor i zonës ku thjesht duhet të klikoni dhe ta zgjidhni atë për rilevimin me dron.

Mbledhja e të dhënave

Tani puna është në terren. Pas të gjitha proçeseve të përzgjedhjes, merrni dronin në zonën ku keni planifikuar fluturimin tuaj dhe fluturojeni atë. Për të lidhur dronin me smartphone tuaj, shkoni te aplikacioni i hartës së dronit dhe filloni menjëherë. Rishikoni imazhet e kapura nga droni atje këtu për t'u siguruar që vetëm imazhet që ja vlejnë të shkojnë për proçesimin përfundimtar.

Proçesimi i të dhënave

Pasi të jenë kapur imazhet, ngarkoni imazhet në software. Më pas zgjidhni vendin ku imazhez do të përpunohet në formën e një ortomozaiku 2D ose point cloud 3D, gati për t'u përdorur për qëllimin tuaj. Është e rëndësishme të theksohet këtu se shkenca e fotogrametrisë aplikohet në bujqësi nëpërmjet hartave të indeksuara dhe analizave multispektrale, të cilat tregojnë ndryshime në dritë duke përdorur sensorë NDVI, NRE dhe multispektralë që pasqyrojnë shëndetin e të mbjellave.

Rezultati

Një software hartografik ose rilevimi na lejon të gjenerojmë asete të sakta me të dhënat e marra me dron pas proçesimit. Disa prej tyre janë:

 • Harta 2D Ortomozaike
 • Modelet dixhitale të lartësisë (DEM, DSM, DTM)
 • 3D point cloud
 • Model 3D
 • Linjat e konturit
 • Hartat e indeksit/reflektimit
 • Hartat termike
 • Raportet

 • Rast Përdorimi

  Vendodhja AgroIliria Karavasta
  Software Skaitech Cloud
  Pajisja DJI Mavic 3 Multispectral
  Koha 2 Days
  Sipërfaqja e rilevuar 16.5 hectares
  https://skaitech.al/wp-content/uploads/2020/10/logo-black-copy.png

  ABONOHU TANI

   info@skaitech.al
   https://skaitech.al/wp-content/uploads/2020/10/logo-black-copy.png

   ABONOHU TANI

    info@skaitech.al